Archive for the 'Uncategorized' Category

Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου για την δίωξη της Πόπης Χριστοδουλίδου!

Friday, February 21st, 2014

Σωστή δημοσιογραφία; Αυτό ακριβώς που κάνει ο Στάθης Σ.

Friday, January 24th, 2014

Ευκαιρία να επισημανθεί πως γίνεται η πραγματική δημοσιογραφία. Και πως, πάντα, αυτή στέκεται απέναντι στην εξουσία!

Άκουγα λοιπόν τον Στάθη Σταυρόπουλο, τον γνωστό δημοσιογράφο και σκιτσογράφο να δίνει μία σύντομη, τηλεφωνική, συνέντευξη στον 105.5 Στο Κόκκινο και χαιρόμουν (εκτός από το γεγονός πως συμφωνούσα μαζί του, αυτό αποτελεί άλλη ιστορία). Και αναπολούσα τις εποχές που έκανε εκπομπές στο Σκάι 100.3 μαζί με τον Πάσχο Μανδραβέλη, τότε που… έστηνε στον τοίχο τον δημοσιογράφο της Καθημερινής – άλλο να αρθρογραφείς χρησιμοποιώντας έωλα επιχειρήματα με το πλεονέκτημα της απουσίας άμεσης απάντησης κι άλλο να έχεις κάποιον απέναντί σου να στα… κονιορτοποιεί (αυτά, τα επιχειρήματα) σε χρόνο dt.

Τον διαβάζουμε καθημερινά στο enikos.gr τον Στάθη, κάθε πρωί στις 8 ανεβαίνει το κείμενό του. Ξέρω πως (θα) γίνεται, τα έζησα 10 τόσα χρόνια στην Ελευθεροτυπία δίπλα του: (θα) τα γράφει στο χαρτί με τα καλλιγραφικά του γράμματα και στη συνέχεια (θα) τα δίνει να τα δακτυλογραφούν και να τα ανεβάζουν στο site.

Για άλλο λόγο όμως ξεκίνησα να γράψω για τον Στάθη κι ας προηγήθηκαν όλα τα παραπάνω. Ο Στάθης Σταυρόπουλος λοιπόν (να σας αποκαλύψω) ήταν πολύ φίλος με τον Αντώνη Σαμαρά. Χρόνια, τώρα. Προσωπική φιλία, ειλικρινής, πέραν των πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων του καθενός. Το έζησα και το ξέρω. Ε, λοιπόν, θα σας πω γιατί τιμώ ακόμα περισσότερο τον Στάθη: διότι, πιο σκληρό επικριτή του Αντώνη Σαμαρά δεν έχω βρει στον ελληνικό Τύπο από τότε που ο Μεσσήνιος πολιτικός έγινε πρωθυπουργός. Πιο σκληρό σε αυστηρά δημοσιογραφικά πλαίσια εννοώ, με επιχειρήματα και… αποδείξεις. Δεν… μάσησε ούτε μία στιγμή τα λόγια του ο Στάθης, ξεπέρασε ακόμα και το όποιο εύλογο προσωπικό κόλλημα, την κατανοητή (ας πούμε κατανοητή) αυτολογοκρισία. Διάβαζα λόγου χάριν το τελευταίο του δισέλιδο στην Real την Κυριακή και ήταν ένα κείμενο σφόδρα επικριτικό, από την αρχή μέχρι το τέλος, για τον Αντώνη Σαμαρά, των πολιτικών του Σαμαρά φυσικά.

Αυτό σημαίνει δημοσιογραφία, ναι, αυτό ακριβώς. Ανεξαρτήτως αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις όποιες απόψεις. Μην μπερδευόμαστε, Για να σέβεσαι κάποιον δεν χρειάζεται να συμφωνείς μαζί του.
Να μαθαίνουμε λοιπόν και οι νεότεροι.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δημοσιεύτηκε στο:

http://e-tetradio.gr/article/10161/Sosti-dimosiografia-Auto-akribos-pou-kanei-o-Stathis-S

Από τη Ρόδο στο Βέλγιο : έκθεση γελοιογραφίας

Saturday, June 30th, 2012

Δύο Έλληνες  γελοιογράφοι από τη Ρόδο, γνωστοί και βραβευμένοι εντός και εκτός Ελλάδος, ο Βαγγέλης Παυλίδης και ο Μιχάλης Κουντούρης, εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί.
Η δουλειά τους θα παρουσιαστεί στην έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο RhodosCartoons, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σκίτσου (European Cartoon Center) από τη 1 Ιουλίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2012 στην πόλη Κρουζάουτεμ (Kruishoutem) στο Βέλγιο, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκθεση υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (PROTOUR), που αγκάλιασε την εκδήλωση και για μία ακόμα φορά παρείχε τη στήριξή του σε πολιτιστικές και πνευματικές πρωτοβουλίες τοπικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας, αποδεικνύοντας έτσι τον καίριο και αποφασιστικό του ρόλο στην προβολή και την  προώθηση  τόσο του τουριστικού  όσο και του πολιτιστικού προϊόντος του νησιού.

BACKSTAGE OF HISTORY. By Vagelis Pavlidis

Armchair sailor. By Michael Kountouris


Έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου στην ΑΣΚΤ

Thursday, June 28th, 2012
Η διπλωματική εργασία του σκιτσογράφου Βασίλη Παπαγεωργίου, στην ΑΣΚΤ.

Τετάρτη 27, Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 Ιούνη στο εκθεσιακό χώρο Ν. Κεσσανλής (“Εργοστάσιο”) της Σχολής οδός Πειραιώς 156 δίπλα στο ΙΜΕ.

Από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ. Συνομιλήστε με τα έργα και τους δημιουργούς-απόφοιτους.

ΧΡΥΣΗ ΚΑΣΣΙΔΑ

Monday, June 18th, 2012

Πριν λίγες μέρες είχαμε την ευτυχία να θαυμάσουμε την αντριοσύνη και τη λεβεντιά ενός ΕΛΛΗΝΑ. Θαυμάσαμε την μαχητική του ικανότητά στο να εξουδετερώνει γυναίκες με χτυπήματα τόσο αστραπιαία και ευθύβολα που θα ζήλευε και ο Μπρούς Λη. Χαρήκαμε ιδιαίτερα που υπάρχουν ακόμα ανάμεσά μας τέτοιοι άνθρωποι που στις φλέβες τους τρέχει ανόθευτο το αίμα των μεγάλων προγόνων μας, απ’ ευθείας απόγονοι –όπως πιστεύουν για τον εαυτό τους ο ίδιος και οι συν αυτώ – του Λεωνίδα, του Περικλή, του Σωκράτη, του Ευριπίδη… και που εμφορούνται από τα ίδια μ’ αυτούς ιδανικά περι δημοκρατίας, ισότητας και ανθρωπισμού. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι αν “Κασιδιάρης” είναι πράγματι το όνομα του εν λόγω ήρωα ή κάποιο nom de guerre – όπως λέμε Καπετάν Κεραυνός, Τέλος Άγρας, Διγενής, Iron Maik, Καπετάν Ζέζας, Βελουχιώτης κλπ.

Η κασσίδα ως γνωστόν είναι κράνος Βυζαντινό, από το Ρωμαϊκό cassis. Ο Ησύχιος μάλιστα αναφέρει οτι ήταν είδος τριχίνου κράνους (δες σχετικό λήμμα, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Πυρσού, τόμος ΙΓ’) που κατέληξε όμως να σημαίνει το κράνος γενικά. Στην καθομιλουμένη σήμερα σημαίνει τον φαλακρό, τον κουρεμένο γουλί, τον πάσχοντα απο τριχοφά, αυτόν που το κεφάλι του είναι γυμνό ως κράνος. Αυτόν με άλλα λόγια που, πολύ παραστατικά, λέγεται Αγγλιστί Skin Head.

Επειδή λοιπόν οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν καταδέχονται να χρησιμοποιούν ξένες εκφράσεις εκτός κι αν προέρχονται απο το Mein Kampf, πιθανολογώ πως το “Κασιδιάρης” είναι μετάφραση του Skin Head. Αν έτσι έχουν τα πράγματα φρονώ πως όλο το Νεο-Ναζιστικό μόρφωμα θα πρέπει να λέγονται Κασιδιάριδες –το Κόμμα, η Οργάνωση των Κασιδιάρηδων, οι Κασσιδιάρικες Ομάδες Κρούσης κ.λ.π.- και συνεπώς να έχουν ως σύμβολο τη Χρυσή Κασσίδα. Θα πρότεινα μάλιστα η κασσίδα αυτή να έχει τη μορφή του Stahlhelm, του κράνους του Χιτλερικού στρατού. Παραθέτω και σχετικό υπόδειγμα.

Μια μικρή δυσκολία που παρουσιάζεται αφού κι η κασσίδα δεν είναι Ελληνική, μπορεί να παρακαμφθεί αφού η λέξη όχι μόνο έχει αφομοιωθεί πλήρως στην Ελληνική μα έχει γίνει και παροιμία: “Στου κασίδι το κεφάλι…”, “Μόρα και κασίδα”, “Κουρέυτηκε κασίδα” κλπ. Δες επίσης και την πραγματεία Ησυχίου του Τυανέως “Περί όπλων” (Κεφ. Γ’, 35) όπου “… εν χρώ κεκαρμένην έχων την κεφαλήν δίκην κασσίδος…”

Το σημαντικό αυτό θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο βαθύτερης εκ μέρους μου μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Εως τότε σας χαιρετώ φιλικά και εύχομαι μη χειρότερα.

Βαγγέλης Παυλίδης

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).