Archive for the 'ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΛΕΣΧΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ' Category

Πέσε πίτα, να σε φάω!

Wednesday, January 16th, 2013

Μέγας χορηγός καλής διάθεσης στη φετινή κοπή πίτας της Λέσχης μας, ο οίνος, παραγωγής Σπύρου Ορνεράκη. Κάποια ποτά μείνανε κάβα για τη συνάντηση μας του Φεβρουαρίου! Καλή μας χρονιά!

Πέτρος Ζερβός

Ηλίας Ταμπακέας, Σπύρος Ορνεράκης

Δημήτρης Χατζόπουλος, Βασίλης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Κουντούρης

Ο πρόεδρος, Ηλίας Μακρής, επί τω έργω.

Στάθης Σταυρόπουλος, Πάνος Μαραγκός

Το φλουρί έπεσε στο Μιχάλη Κουντούρη και αν κρίνουμε από τα σκίτσα του στην “Εφημερίδα των συντακτών”, πραγματικά, είναι η χρονιά του!

Σολούπ και Δημήτρης Γεωργοπάλης

Σπύρος Δερβενιώτης

Δημήτρης Χαντζόπουλος, Ανδρέας Πετρουλάκης, Έφη Ξένου και Βασίλης Παπαγεωργίου

Γιάννης Ιωάννου, Τάσος Αναστασίου

Ανακοίνωση της Λέσχης Ελληνων Γελοιογράφων για την επιθεση στον SOLOUP

Friday, December 21st, 2012

Η τυφλή βία πλήγωσε τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, ο Σολούπ, ο συνάδελφός μας, μετά από μια όμορφη βραδιά παρουσίασης του βιβλίου του και αφού είχε μείνει μόνος με τη μηχανή του, δέχτηκε βίαιη επίθεση από πέντε-έξι μασκοφόρους  εκδικητές της κακούργας κοινωνίας. Έτσι, χωρίς λόγο. Εκτός κι αν θεωρηθεί λόγος ότι φορούσε άσπρο κράνος, σαν αυτό που φορούν οι μηχανοκίνητοι αστυνομικοί. Ας σημειωθεί εδώ ότι εντονότερη βία ασκήθηκε όταν διευκρινίστηκε ότι δεν είναι μπάτσος, αλλά σκιτσογράφος στο «Ποντίκι».             Ποιοι είναι αυτοί που χτυπούν έναν ανυποψίαστο πολίτη στην ψύχρα για να εκτονώσουν το συσσωρευμένο μίσος τους; Αν δεν ήταν ο Σολούπ, ποιος θα ήταν άραγε;

Κάποιος που μοιάζει με φασίστα;

Κάποιος που μοιάζει με αναρχικό;

Κάποιος που μοιάζει με ομοφυλόφιλο;

Κάποιος που μοιάζει με πλούσιο;

Κάποιος που μοιάζει με Ολυμπιακό;

Κάποιος που μοιάζει με Παναθηναϊκό; [...]

Αυτός ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Εκείνος που δεν μοιάζει να είναι κάτι, είναι τίποτα. Δεν μπορεί να είναι αυτή η απάντηση. Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων θέλει με αυτή την ανακοίνωση να δηλώσει τη στήριξή της στον Σολούπ και να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Η απάντηση στην αθλιότητα της βίας δεν πρέπει να είναι ο φόβος, η εσωστρέφεια, η απομόνωση, αλλά η εγρήγορση και η επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη των αυτονόητων ανθρωπίνων ελευθεριών, όπως το να περπατάς στους δρόμους της πόλης.

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Ανακοίνωση “Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για τις απολύσεις γελοιογράφων.

Monday, October 17th, 2011

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, Αθήνα 12/10/2011

Πολιτιστικός σύλλογος,

Ακαδημίας 20, Αθήνα,

e-mail : info@cartoonists.gr


Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων εκφράζει την βαθιά ανησυχία της για τα επανειλημμένα κρούσματα απολύσεων γελοιογράφων από τις εφημερίδες στις οποίες εργάζονταν. Απολύσεις που αφορούν καταξιωμένους συναδέλφους με πολυετή και επιτυχημένη συνεργασία στο χώρο και τα έντυπα τους .Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις απολύσεις των Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα» και Μιχάλη Κουντούρη από τον «Ελεύθερο Τύπο» , αντίστοιχα.

Οι παραπάνω απολύσεις εντείνουν την ανησυχία μας καθώς δεν έγιναν, όπως με βάση την παρούσα συγκυρία θα υπέθετε κανείς, με πρόσχημα λόγους οικονομίας, αλλά άλλες αιτίες. Ο συνάδελφος Αναστασίου απέστειλε για το λόγο αυτό σχετική επιστολή-καταγγελία προς την Ένωση Συντακτών.

Περιμένουμε τους δύο άξιους συναδέλφους μας να επιστρέψουν σύντομα στην καθημερινή μάχη της γελοιογραφίας , όπου δικαιωματικά ανήκουν. Ελπίζουμε τα παραπάνω γεγονότα να αποτελούν λυπηρές παρενθέσεις και προσδοκούμε την συμβολή της Ε.Σ.Η.Ε.Α σε αυτό.

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Ανακοίνωση με αφορμή την ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τον σκιτσογράφο Αλή Ντίνο.

Wednesday, February 3rd, 2010

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Ανακοίνωση με αφορμή την ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τον σκιτσογράφο Αλή Ντίνο.

Φυσικά δεν θα μείωνε σε τίποτα την αξία του Αλί Ντίνο αν ήταν Αλβανός. Η ιστορική του συμβολή στην ελληνική γελοιογραφία θα ήταν πάλι ανεκτίμητη. Όμως ο εκ των ιδρυτών και πρώτος Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων αλλά ταυτόχρονα και μεγάλος μάστορας της τέχνης μας, γεννήθηκε στην Πρέβεζα και πέθανε στην Αθήνα,εζησε δε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του εδώ και από τη στιγμή που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις σπουδές του στη Σορβόννη, δεν ξαναέφυγε ποτέ. Στο μεσοδιάστημα πρόλαβε να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά και να εκλεγεί βουλευτής, έχοντας ασφαλώς ελληνική εθνική συνείδηση. Αυτήν την έξοχη προσωπικότητα διάλεξε να σπιλώσει, σαν Ραν Ταν Πλάν, ο σημερινός βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, αντιλαμβανόμενος – προφανώς κατά τύχη -, ότι το 1993 ο Δήμο Πρέβεζας (και μπράβο στον Δήμο), είχε τιμήσει με μια ειδική έκδοση, τον σκιτσογράφο και το έργο του. Αναμφίβολα χωρίς να έχει ιδέα για ποιό πρόσωπο μιλούσε, ορμώμενος προφανώς από την πληροφορία ότι το πάλαι ποτέ ένα Αλβανικό όνομα είχε τιμηθεί από του αγαπητούς Ηπειρώτες, έκανε ερώτηση στην Βουλή με σκοπό να αποκαταστήσει την… εθνική τάξη. Και φυσικά, να αποκομίσει εκλογικά οφέλη από ένα ακροδεξιό κοινό. Ασφαλώς δεν θα ανοίξουμε κανένα διάλογο μαζί του, αποδοκιμάζοντας την ενέργειά του, η οποία ήδη βρίσκεται εκεί που ανήκει. Δηλαδή στον κάδο απορριμμάτων της κοινοβουλευτικής ιστορίας. Μας δίνει όμως την ευκαιρία και την αφορμή, να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και τον σεβασμό μας στον μεγάλο δημιουργό και προπάτορα της Λέσχης μας.

(more…)

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).