Archive for the 'ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ' Category

ΜΙΑ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ -βράβευση και συμμετοχή του Γιάννη Ιωάννου

Thursday, October 27th, 2011

Στις αρχές αυτού του μήνα έγινε το φεστιβάλ “Internazionale a Ferrara”. Το Internazionale είναι εβδομαδιαίο περιοδικό της Ρώμης με πολλούς αναγνώστες (πάνω από 70.000 στο Twitter) που δημοσιεύει δημοσιογραφική ύλη από έντυπα όλου του κόσμου. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται κοινωνικά και πολιτιστικά στον άνθρωπο, από τις πιο περιθωριακές χώρες του πλανήτη ως τις πιο πλούσιες. Από την ακραία καταπίεση και πείνα στον τρίτο κόσμο ως την αλλοτρίωση των πλούσιων κοινωνιών της Δύσης. Και από τον περιθωριακό πολιτισμό των υποβαθμισμένων προαστίων των μεγαλουπόλεων ως τον άγνωστο πολιτισμό περιθωριακών χωρών. Ενα καθαρά πολιτικό περιοδικό.

Από την άλλη, η Ferrara, μια πόλη 130.000 κατοίκων σήμερα, μεσουράνησε στην Αναγέννηση μαζί με τη Φλωρεντία των Μεδίκων στις τέχνες και τον πολιτισμό. Το παλιό κέντρο της πόλης, κλεισμένο από τείχη που διατηρούνται ως σήμερα, αποτελείται από αρχοντικά και παλάτια, με έναν πύργο στην κεντρική πλατεία, που όχι μόνο διασώζονται άψογα αλλά και λειτουργούν κανονικά, με την προστασία βέβαια της Unesco, που την κατέταξε στις πόλεις της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μια τέτοια πόλη φυσικά είναι περιζήτητη για εκδηλώσεις και ήδη γίνονται διάφορα φεστιβάλ, όπως το “Palio di San Giorgio”, μια αναβίωση των μεσαιωνικών μεγαλείων της πόλης, το “Balloons festival”, με δεκάδες πολύχρωμα αερόστατα να πετούν πάνω από την πόλη, και το “Buskers festival”, μια παρέλαση των μουσικών του δρόμου από όλο τον κόσμο.

Από το 2007 φιλοξενεί και το δημοσιογραφικό φεστιβάλ “Internazionale”, που ξεκινά με την απονομή του ετήσιου βραβείου “Anna Politkovskaja” προς τιμήν της δολοφονημένης δημοσιογράφου στη Μόσχα το 2006, που ήταν και η αφορμή της δημιουργίας του φεστιβάλ. Φέτος το βραβείο δόθηκε στον Αιγύπτιο Hossan el Hamalawy, που μέσα από το διαδίκτυο, ήταν από τους πρωτεργάτες της Αραβικής Ανοιξης στο Κάιρο που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ που ακολουθούν είναι πολυποίκιλες και εκατοντάδες. Οι πλατείες και τα αρχοντικά της παλιάς πόλης κατακλύζονται από 70.000 κόσμο (κυρίως φοιτητόκοσμος ντόπιος και από τη γειτονική Μπολόνια) και τους εκατοντάδες προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο που παρουσιάζουν τα προβλήματα και τον πολιτισμό του τόπου τους.Η φτώχεια και η εκμετάλλευση σ’ όλες τις αποχρώσεις σε πρώτο πλάνο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση φυσικά και πώς χειραγωγείται από τα χρηματικά κέντρα και τα media. Ο ρόλος των media γενικότερα. Τέχνες και πολιτισμός από τις άκρες του κόσμου και μουσικά συγκροτήματα από παντού να ξεσηκώνουν τον νεαρόκοσμο στις πλατείες ως αργά τη νύχτα. Τέλος, πληθωρικός κινηματογράφος, με 280 τίτλους ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, φέτος.

Και μέσα σ’ όλα, από φέτος, το Internazionale, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία στην Ιταλία, οργάνωσε και διαγωνισμό και έκθεση των πιο σημαντικών γελοιογραφιών με θέμα την EU, που δημοσιεύτηκαν στον ιταλικό Τύπο, το “Una vignetta per l’ Europa”. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας και το πρώτο το πήρε ο Mauro Biani με σκίτσο του στη “Liberatore”. Το δεύτερο το πήρε ένα σκίτσο μου στο Εθνος, που αναδημοσιεύτηκε στο ιταλικό Presseurop.

Στην έκθεση υπήρξε και ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική κρίση και με άλλα σκίτσα μου. Προηγήθηκε “στρογγυλό τραπέζι” για τη γελοιογραφία και την επιρροή της σάτιρας στον δημόσιο βίο, με πρόεδρο τον T. Vissol από την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία και συμμετοχή του Staino γελοιογράφου της Unita, του Cubitosa εκδότη του “Mama” του Zatterin της “Stampa” και δική μου

O Γιάννης Ιωάννου και ο Staino στο «στρογγυλό τραπέζι» για τη Γελοιογραφία

Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).