Archive for December, 2007

Αλμπουμ

Tuesday, December 25th, 2007

ioannou

 

“Δημόσιες Σχέσεις” του Γιάννη Ιωάννου-Εκδόσεις Λιβάνη

To άλμπουμ “ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ” περιέχει γελοιογραφίες και κόμικ που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες ‘Εθνος και Κυριακάτικο Έθνος και αφορά την επάνοδο της Ν.Δ. στην κυβέρνηση με τις εκλογές του 2004 και την πορεία της μέχρι τις εκλογές του 2007

 

cana61vz.jpg

“Ασύμμετρη Κυβέρνηση” του Γιάννη Καλαϊτζή -Εκδόσεις “Άγρα”

Κυκλοφόρησε ο τόμος “Η ασύμμετρη κυβέρνηση” που συγκεντρώνει 81 πολιτικές γελοιογραφίες του Γιάννη Καλαϊτζή, δημοσιευμένες στην Ελευθεροτυπία από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2007.
Είναι ένας αμείλικτος – και χωρίς κανένα καθωσπρεπισμό – σχολιασμός της πολιτικής πραγματικότητας: οι φωτιές του καλοκαιριού, η βία της αστυνομίας, τα ομόλογα, οι εκλογές, το ΥΠΕΧΩΔΕ, η παιδεία και το βιβλίο Ιστορίας, ο εθνικισμός, η εκκλησία, οι μετανάστες, η ασυναρτησία της κυβέρνησης, και οι αντιθέσεις της αντιπολίτευσης. Όλα με το εξαίρετο και πολυσύνθετο μαυρόασπρο σκίτσο ενός από τους σπουδαιότερους γελοιογράφους της Ελλάδας.
 

kyrb.jpg

“Μπάρμπεκιου Η ΕΛΛΑΣ” του ΚΥΡ-Εκδόσεις Καστανιώτη

Όσο οξύμωρη κι αν ακούγεται η «έκπληξη που κάθε χρόνο αναμένεται», τόσο φαντάζει κυριολεκτική όταν αναφέρεται κανείς στο καθιερωμένο πλέον ετήσιο ημερολόγιο-λεύκωμα του ΚΥΡ.
Τα πρόσωπα που παρελαύνουν κάθε χρόνο στις σελίδες του και σχολιάζουν με το γνωστό δηκτικό ύφος το παρόν του πολιτικού και του κοινωνικού βίου απογυμνώνουν το Νεοέλληνα από τη σοβαροφάνειά του, αποκαλύπτοντας την κωμωδία που διαδραματίζεται γύρω του. Μια παρέλαση γελοιογραφιών για τις 365 ημέρες του χρόνου, οι οποίες, εκτός από το χαμόγελο που χαρίζουν, θυμίζουν σε όλους μας ότι το χιούμορ είναι πάντοτε μια σοβαρή έκφανση της πολιτικής και κοινωνικής κριτικής.

 

dspinokio.jpg

“Ο Πινόκιο πήρε τ΄όπλο του” του Στάθη-Εκδόσεις “Πατάκη”

 Ο γνωστός μας Στάθης επιστρέφει με συντροφιά τον Πινόκιο για να μας υπενθυμίσει ότι ορισμένα πράγματα στη ζωή μας παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα στο χρόνο. Ξεφυλλίζοντας τις μοναδικές γελοιογραφίες του, θα θυμηθούμε όσα έγιναν στο πολύ κοντινό παρελθόν και όσα εξακολουθούν να συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή της χώρας μας.Το Ασφαλιστικό είναι το κουτί της Πανδώρας, που για να το κλείσουμε, πρέπει πρώτα να το ανοίξουμε!

Ο Μήτσος δε θέλει να ψωνίσει γαλοπούλα με δόσεις. Θέλει απλώς μια δόση γαλοπούλας!

Η ανεξάρτητη αρχή για μαλακίες είναι ο μόνος τομέας όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί αποτελεσματικά σε αυτή τη χώρα!

Ο λαγός με το λύκο παίζουν πόκερ μέσα στο δάσος, γιατί όπως υποστηρίζει ο λύκος: «Αν μας περάσουν για καζίνο, μπορεί να μη μας κάψουν…».

 

Ο Στάθης μας δίνει περισσότερες από 80 γελοιογραφίες που δεν άλλαξαν τον κόσμο ούτε τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά μπορούν να μας βάλουν σε σκέψη, να μας προβληματίσουν, να μας αλλάξουν τη διάθεση και, πάνω απ’ όλα, να μας διασκεδάσουν.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει τέσσερα κεφάλαια που συνοψίζουν τις γελοιογραφίες του Στάθη που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Παρόν», «Παρασκευή +13» και στα περιοδικά «Γαλέρα», «Δίφωνο» και «4 Τροχοί», από τον Οκτώβριο του 2005 ως τον Οκτώβριο του 2007.

 

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα άλμπουμ του Στάθη «Εγώ, ο Χριστόδουλος» και «Μπλε Πράσινα Άλογα, ενώ διανέμεται και το άλμπουμ «Ναυτίλος» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της «Ελευθεροτυπίας».

paketo-copy1.jpg 

“Αταίριαστοι-Πακέτο” του Σπύρου Δερβενιώτη-εκδόσεις “Ελληνικά Γράμμτα/Public”

 

Αυτό το πακέτο είναι για σένα.Για σένα που ερωτεύτηκες, χώρισες, παρακάλεσες, ξαναγύρισες, πάχυνες, μέθυσες, διέλυσες γάμο, εκβίασες με φωτογραφίες, έπεσες στα τέσσερα, έστειλες απελπισμένα sms, χτύπησες υσττερία, αφιέρωσες καψουροτράγουδο,μπέρδεψες τα λόγια σου,πειραματίστηκες,έφαγες πίτα,, έφαγες ξενέρα, δεν ήσουν σε φάση, ήσουν σε περίεργη φάση, προτίμησες να μείνετε φίλοι, έκανες σκηνή, έφαγες όλο το πακέτο που λέγεται “σχέσεις”.Κοντολογίς, για σένα που έδωσες την πρώτη ύλη για τα πέντε αλμπουμάκια των “Αταίριαστων” πουβρίσκονται για πρώτη φορά όλα μαζί στο ίδιο πακέτο.Πράγμα που αποδεικνύει πόσα κοινά έχετε. *(H συγκεκριμένη έκδοση διατίθεται αποκλειστικά στα καταστήματα Public)    

 

Η φυλακή τών σκιτσογράφων…

Sunday, December 23rd, 2007
Η ιστορία του κλοπηράιτ είναι πονεμένη.Πάρα πολλές φορές έχουμε δεί την δουλειά μας αναδημοσιευμένη χωρίς να έχουμε ποτέ ρωτηθεί .Απο εφημεριδες και περιοδικά μέχρι ακόμα και σε αφίσσες . Ο κοινοτικός νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων είναι παρόλα αυτά αυστηρός: αν η δουλειά κάποιου χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια του, ο δημιουργός μπορεί να αξιώσει οποιαδήποτε αμοιβ΄η θέλει! Απο προσωπική εμπειρία  διαβεβαιούμε οτι στο εξωτερικό αυτό συμβαίνει.Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.΄Πολλοί δημιουργοί έχουν δεί δουλειές τους να δημοσιεύονται χωρίς άδεια και αμοιβή σε χώρες εκτός  Ε.Ε. Ενας Ελβετός σκιτσογράφος ο Johannes Borer, θύμα μιάς παρόμοιας κατάστασης έκανε μία διαδικτυακή “φυλακή” για αυτούς που καταπατούν τους κανόνες του κοπιράιτ.Εκεί ο κάθε σκιτσογράφος μπορεί να κάνει την καταγγελία του…στα Γερμανικά ή στα Αγγλικά.Όσοι παθοί προσέλθετε!

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).