Archive for January, 2009

Εκθεση γελοιογραφίας διαγωνισμού “TV-ΕΘΝΟΣ”

Thursday, January 22nd, 2009

ΤV Eθνος CartoonAward

Την κοινή βούλησή τους, ο Διεθνής Διαγωνισμός Γελοιογραφίας που για πρώτη φορά συνδιοργάνωσαν το περιοδικό ΤV ΕΘΝΟΣ και η Νομαρχία Πειραιά και η έκθεση που τον συνοδεύει, να καταστούν ετήσιος θεσμός με ευρύ χρονικό ορίζοντα, εξέφρασαν ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και ο διευθυντής του περιοδικού Αντώνης Πρέκας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα εν όψει των αυριανών εγκαινίων τη έκθεσης στον Πολυχώρο Απόλλων.

Όπως τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας στόχος και όραμα της Νομαρχίας Πειραιά είναι να προωθήσει όλες τις διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση της σημαντικής αυτής εικαστικής συνάντησης αλλά και για την  περαιτέρω προβολής της σε όλη την Ελλάδα, με τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών φορέων. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μίχας, μετά από συνεννόηση της Νομαρχίας Πειραιά με τις Νομαρχίες Ηρακλείου και Δράμας, η έκθεση θα ταξιδέψει στις δύο άκρες της χώρας μας, ξεκινώντας μια εξαιρετική διαδρομή στην ελληνική επικράτεια.

Αναφερόμενος στην συνεργασία με το ΤV ΕΘΝΟΣ, ο Νομάρχης Πειραιά σημείωσε πως «η χημεία των δύο θεσμών είχε εξαιρετικό αποτέλεσμα» και μίλησε για την συμβολική της διάσταση, καθώς όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ο Τύπος και η Αυτοδιοίκηση, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στη αναβάθμιση της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου απέναντι σε σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα και καταστάσεις. Να αποτελέσουν, ουσιαστικά, οι δύο αυτοί κορυφαίοι θεσμοί της δημοκρατίας και της κοινωνίας,  εφαλτήρια παρέμβασης για ωριμότερη κοινωνική και πολιτική σκέψη».

Ο κ. Μίχας δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τους 560 καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν με όλη τους τη ψυχή σε αυτό το παγκόσμιο πολιτισμικό κάλεσμα και κατέθεσαν τον προβληματισμό τους με πρωτότυπο, καυστικό και καλλιτεχνικό τρόπο, τονίζοντας ότι σε μια εποχή που όλα μας ωθούν να είμαστε σκυθρωποί, το γέλιο που μας προσφέρουν οι σκιτσογράφοι αποτελεί  ισχυρό αντίδοτο στις δυσκολίες που προβάλλονται μπροστά μας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του περιοδικού TV ΕΘΝΟΣ Αντώνης Πρέκας ευχαρίστησε την Νομαρχία Πειραιά και προσωπικά τον Νομάρχη Γιάννη Μίχα για την άψογη, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία τους και για την αποτελεσματικότητα των δράσεων τους για την επιτυχή υλοποίηση του κοινού αυτού εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι «η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει αυτό που πιστεύουμε, ότι δηλαδή  οι εφημερίδες μπορούν και πρέπει  να είναι ένα μέσο κοινωνικής  παρέμβασης, ένα μέσο που δημιουργεί θεσμούς και σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναδεικνύει την πάλη των ιδεών, έτσι ώστε το ίδιο το μέσο αλλά και ο ίδιος ο πολίτης να μπορεί να ξεχωρίσει την εικονική από την ουσιαστική πραγματικότητα. Με αυτά τα δεδομένα, ο διαγωνισμός και η έκθεση γελοιογραφίας «TV Εθνος CartoonAward» με επιμέρους θέμα «ΤV και Πολιτισμός» είναι μια πράξη πολιτικής και πολιτισμικής αντίστασης και μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες του πλανητικού μας χωριού, με όπλο και αιχμή του δόρατος την σάτιρα».

Ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων Κώστας Βλάχος και μέλος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού, στη δική του παρέμβαση,  χαρακτήρισε την παρούσα έκθεση  ένα «εξαιρετικό μωσαϊκό γέλιου» από σκιτσογράφους απ’ ολόκληρο τον πλανήτη, που καλεί το κοινό να δει με μια πιο διεισδυτική ματιά την σχέση του με την τηλεόραση. «Μια σχέση ερωτική αλλά και συνάμα επικίνδυνη», όπως την χαρακτήρισε.

Η έκθεση γελοιογραφίας «ΤV και Κουλτούρα» στον Πολυχώρο Απόλλων της Νομαρχίας Πειραιά θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της για το κοινό αύριο Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στις 8 μ., όπου θα γίνει από τον Νομάρχη Πειραιά και τον διευθυντή του TV EΘΝΟΣ και η βράβευση των πρωτεύσαντων καλλιτεχνών. Στην εκδήλωση των εγκαινίων αναμένεται να δώσουν το παρόν αρκετοί από τους δημιουργούς που συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό, ανάμεσα στους οποίους και ο Βραζιάνος σκιτσογράφος Claudio Antonio Gomez, ο οποίος απέσπασε το πρώτο μεγάλο βραβείο.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση «ΤV και Κουλτούρα» παρουσιάζονται 256 έργα 560 σπουδαίων δημιουργών, από 52 χώρες του κόσμου, τα οποία με καυστικότητα, χιούμορ και υψηλή αισθητική αναλύουν το φαινόμενο της τηλεόρασης, οξύνοντας την ενάργειά μας σε σχέση με την παθολογία και τις δημιουργικές δυνατότητες του μέσου.

Το πρώτο μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ κέρδισε  ο Claudio Antonio Gomez από τη Βραζιλία, ενώ δεύτερος νικητής  αναδείχθηκε ο  Kambiz Derambakhsh από το Ιράν και τρίτος ο Martin Honeysett από την Αγγλία, οι οποίοι θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 5.000 και 3.000 ευρώ, αντίστοιχα.  Επαίνους απέσπασαν επίσης οι σκιτσογράφοι Ali Shahali και Masoud Ziaei Zardkhashoei από το Ιράν και Marko Ivic από την Κροατία.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη τις ώρες και τις ημέρες λειτουργίας του Πολυχώρου Απόλλων (καθημερινά και Σ/Κ : 10.00 – 14.00 και 17.00-20.30).

Σολούπ … «Σαράφης»!

Thursday, January 22nd, 2009

Επειδή μαζευτήκανε πολλά  και το επόμενο διάστημα ακολουθούν αρκετές παρουσιάσεις κι εκθέσεις εντός κι εκτός Αθηνών , τις βάζω σε μια τάξη…

13ο Φεστιβάλ ΒΑΒΕΛ 22-25 Ιανουαρίου. Γκάζι

Σάββατο 24 Ιανουαρίου

Εκτός από την συμμετοχή στο ελληνικό μέρος της έκθεσης, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου θα γίνει η Αθηναϊκή παρουσίαση (signing ) των «ΠΕΙΡΑΣΜΩΝ». Η παρουσίαση θα γίνει στις 18:30 στην κεντρική αίθουσα.

ΛΑΡΙΣΑ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου

Παρουσίαση του πρώτου βιβλίου των «Πειρασμών» «Είναι κανείς Εγώ;» και έκθεση με σκίτσα από το άλμπουμ στο βιβλιοπωλείο-κόμικς «9 Ρίχτερ» (Άνθιμου Γαζή 37Α) στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 έως και τις 12 Φεβρουαρίου.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου

«Η Ελλάδα με πληγώνει». Η εφημερίδα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ» διοργανώνει  έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας του Soloup . Η παρουσίαση θα γίνει από την ομάδα «iconotopia» στο «Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρίας Κλιάφα» στις 18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει για μία εβδομάδα. Περισσότερες πληροφορίες στην εφημερίδα «Τρικαλινά Νέα»: 24310 -35488

barTESERA

Δευτέρα 16 Φεβρουάριου

Συμμετοχή στην έκθεση κόμικς: «Εν ηφτάνουσι τα λόγια- Ζομπις, νεράιδες, φαντάσματα, παραμύθια και άλλες καριώτικες ιστορίες» μαζί με τους δημιουργούς: Κώστα Κυριακάκη , Γιώργο Μπότσο, Θανάση Πέτρου, Στέλιο Τσιμπίδη και Θανάση Ψαρρό.

Η έρευνα έχει γίνει από την Εύη Καλογερή και τον Μάρκο Θεοδωράκη. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20:00 στον χώρο bartesera, (Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους, Αθήνα).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 02 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.comicart.gr/words

13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΜΙKΣ

Tuesday, January 13th, 2009

Θέμα: «13»

22-25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009

«ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Τι σημαίνει για σας ο αριθμός 13;

Αν το δώδεκα θεωρείται ο τέλειος αριθμός (μήνες, ζώδια, άθλοι του Ηρακλή, κτλ.) τότε το δεκατρία είναι ένα βήμα παραπάνω: το πέρασμα από την ασφυξία της τελειότητας στη γοητεία του απρόσμενου!

Το ιδανικό θέμα δηλαδή για ένα Φεστιβάλ Κόμικς το οποίο… απρόσμενα αλλάζει για φέτος χρόνο διεξαγωγής, και αντί για Σεπτέμβριο θα γίνει Ιανουάριο!

Εκτός από αυτό το μικρό «στήσιμο» στο ραντεβού, όλα τα υπόλοιπα θα είναι στη θέση τους: τα πρωτότυπα κόμικς Ελλήνων και ξένων δημιουργών, οι εκθέσεις-αφιερώματα, η μουσική, οι παράλληλες εκδηλώσεις – όλα τα απαραίτητα συστατικά της γιορτής που στήνεται κάθε χρόνο, από το 1996, στο Γκάζι.

Και όπως πάντα, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη!

Τι να γίνει, κινητή εορτή είναι, φέτος κινήθηκε… λίγο περισσότερο!

Το πρόγραμμα του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς περιλαμβάνει:

Μεγάλη ομαδική έκθεση Ελλήνων δημιουργών κόμικς

Όπως πάντα, οι Έλληνες σχεδιαστές αποτελούν τον πυρήνα του Φεστιβάλ. Δημιουργούν πρωτότυπες ιστορίες πάνω στο θέμα «13»..

Οι συμμετοχές φέτος είναι 33:

Μάνος Αντάρας, Δημήτρης Βιτάλης, Κώστας Βιτάλης,

Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης / Αλέξια Οθωναίου,

Γιώργος Δημητρίου / Νεκτάριος Χρυσός, Χρήστος Δημητρίου, Μιχάλης Διαλυνάς, Ανδρέας Ζαφειράτος, Πέτρος Ζερβός, Λάζαρος Ζήκος, Λίλα και Μάρω Καλογερή, Con, Σάββας Λαμπούδης / Δημήτρης Σαββαΐδης, Κώστας Μανιατόπουλος, Γιώργος Μαραζιώτης, Βαγγέλης Ματζίρης / Δημήτρης Σαββαΐδης,

Γιώργος Μπότσος, Έλενα Ναβροζίδου, Γαβριήλ Παγώνης / Σταύρος Ντίλιος, Παναγιώτης Πανταζής, Τάσος Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπαστάμος,

Θανάσης Πέτρου / Παναγιώτης Κούστας, Φώτης Πεχλιβανίδης, Smart, Soloup, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Ταξής, Γιώργος Τσούκης, Helm,

Άννα (Τριμίντζιου) Χολάκ, Ωρυνός

Έκθεση – αφιέρωμα στο ρωσικό και ουκρανικό κόμικ

Εκτενής παρουσίαση, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, της ρωσικής και ουκρανικής σκηνής κόμικς. Δημιουργοί από τη Μόσχα, το Κίεβο και την Αγία Πετρούπολη δίνουν το δικό τους στίγμα στο φετινό Φεστιβάλ. Μια πλούσια και πολυσύνθετη καλλιτεχνική παραγωγή, ελάχιστα γνωστή –όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη– που χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας δυνατό σχέδιο, σκληρή γραφή και πρωτοπόρα εικαστική σημειολογία.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Akishin, Barabanova, Bronnikova, Chill, Day, Drew, Egoroff, Hatchett, Ikus, Kapninsky, Komardin, Lumbrikus, Namida, Oleg Ti, Otto, Piton, Plemiash, Pronin, Rei, Rubtsov, Shushko, Snegirev, Sokolov, Sturmann, Surzenko, Tatka, Tomatozombie, Uzhinova, Velitov, Xixyc, Yojh

και η ομάδα εικονογράφων Drawing Wetpaint

(Agin, Andead, Ketka, Komarov, Pitosha, Svobodin, Voronin)

Παρουσίαση Λιβανέζων δημιουργών κόμικς

Για όποιον αναρωτηθεί αν υπάρχει Λιβανέζικο κόμικ, η απάντηση είναι:

σαφώς και ναι!

Θα απολαύσουμε μια αξιόλογη και παθιασμένη γενιά νέων δημιουργών, διαφορετικών στυλ και τεχνοτροπιών, με κοινό παρονομαστή τα έντονα βιώματα μιας πολυτάραχης και ασταθούς καθημερινότητας.

Παρουσιάζονται πρωτότυπα έργα των:

Zeina Abirached, Noura Badran, Ralph Doumit, Mazen Kerbaj, Maya Majdalani, Michele Standjofski, καθώς και της ομάδας Samandal (Ghadi Ghosn, Farah Sami Nehme, Chogin Der-Ghougassian)

Ιδιαίτερο αφιέρωμα θα γίνει στη διασημότερη εκπρόσωπό τους, τη Zeina Abirached, η οποία έγινε διεθνώς γνωστή με το βιογραφικό της άλμπουμ Πεθαίνοντας, φεύγοντας, ξαναγυρνώντας: Το παιχνίδι των χελιδονιών.

Μεγάλη ατομική έκθεση του Μεξικανού εικονογράφου Patricio Betteo

Νέος, σημαντικός και πολυγραφότατος καλλιτέχνης από την Πόλη του Μεξικού. Εικαστικός, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς, με δουλειά που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα! Μαγνητικά έντονο χρώμα, εξαιρετικό σχέδιο, θεματολογία που εκτείνεται από την επιστημονική φαντασία έως την ποπ καθημερινότητα, μορφές ειρωνικές και τραγικές, κόμικς αισθητική.

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα καλύτερά της!

Ατομική έκθεση του Λέανδρου

Ο «δικός μας» Λέανδρος, ζωγράφος και δημιουργός κόμικς, με μια γραφή αυθεντικά ευφυή, χαρισματικό σχέδιο και καυτή θεματολογία, δίνει το «παρών» στο 13ο Φεστιβάλ με μια έκθεση-έκπληξη!

Street Art και Graffiti αφιέρωμα

Η καρδιά της πόλης… Από το ξεκίνημά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς παρουσίασε και φιλοξένησε αυτό το ζωντανό και πραγματικά σύγχρονο ρεύμα εικαστικής έκφρασης.

Φέτος, οι: b., Αντρέας Κασάπης, THE KRAH, DREYK, η ομάδα SRS.QUAD και οι ERRORISM © KRFX & LITTLL θα επέμβουν στον εξωτερικό εκθεσιακό χώρο.

Εικαστικές παρεμβάσεις

Εικαστική και εικονογραφική παρέμβαση στον εσωτερικό χώρο του Φεστιβάλ από την «Πόλη» του Άρη Μπαραμπούτη.

Visual επέμβαση στον εξωτερικό χώρο, Video Art και live V.J από την ομάδα Out of Time.

Μουσική!

…και ας χιονίζει και ας βρέχει, η μουσική δεν μπορεί να λείπει από το Φεστιβάλ!

Οι συναυλίες προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες, οι Φούρνοι της «Τεχνόπολις» φέτος θα έχουν την τιμητική τους! Το εσωτερικό stage θα φιλοξενήσει live αγαπημένα γκρουπ!

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου

The Swing Shoes

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου

The Appalachian Cobra Worshippers

Opening act: Γιάννης Τσόρβας

Σάββατο 24 Ιανουαρίου

Dustbowl

Κυριακή 25 Ιανουαρίου

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Οι συναυλίες αρχίζουν στις 19:00

Κουκλοθέατρο

Το θέατρο μαριονέτας «Baruti στην άκρη της κλωστής» παρουσιάζει στις 22/01 και στις 23/01 το απόγευμα τη μουσική παράσταση «Τα τρελά μαγειρέματα».

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς οργανώνεται

υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί επικοινωνίας:

MAD TV, MAD Radio, www.mad.tv, CITY 99.5, TVXS, waveradio.gr

«ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 100, ΓΚΑΖΙ)

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ:

12.00 – 21.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

(more…)

“Δε BARιέσαι…!” – παράσταση Κόμικς

Thursday, January 8th, 2009

Η εταιρία θεάτρου ¨anima¨ παρουσιάζει μια παράσταση ΚΟΜΙΚΣ σε σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου με τον συμβολικό τίτλο “Δε BARιέσαι…!” κάθε Δευτέρα & Τρίτη, στο γνωστό πολυχώρο Cabaret Voltaire και ώρα 21:30.

Σάτιρα… Κόμικς. Κι ένας αποφασισμένος θίασος!…

Ο ύμνος της διεθνούς των Κόμικς

Οι “προθέσεις του θιάσου”

Ανά τα barΠρος κάθε κατεύθυνση – Κατά παντός – Δια ταύτα – Μετά χαράς – Περί τρέλας – Επί ποδός.

Ιστορίες καθημερινής τρέλας.

Τα απίθανα, τα απρόβλεπτα και τα ευτράπελα της καθημερινότητας και των σχέσεων επί σκηνής.

Το ¨δε βαριέσαι¨ και ο ¨ωχαδερφισμός¨ του Νεοέλληνα από την γραφειοκρατία έως τα ΜΜΕ και το ίντερνετ, από τον έρωτα έως την άνοια και την παράνοια.

Με σπιντάτη μουσική, πολύ χιούμορ και ένα ποτό.

Οι ηθοποιοί έρχονται σε άμεση επαφή με τους θεατές, ¨σερβίροντάς τους ¨ θεατρικά, σατιρικά ¨σφηνάκια¨.

Σύνθεση κειμένων – Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου

Κείμενα από κόμικς των: Altan, Kaz, Sempe, Quino, Trouchet, κ.α.

Σατυρικά Κείμενα: Γιάννη Ζουγανέλλη, Μάριου Ποντίκα, Π. Χ”κουτσέλλη

Σκηνικά – Κοστούμια: Πελαγία Αγγελίδου

Μουσική επιμέλεια: o JMT Μάνος 30φυλλάκης

Παίζουν, σατιρίζουν και γενικώς… εκτίθενται οι: Πελαγία Αγγελίδου, Γιάννης Πολιτάκης, Ευδοκία Σουβατζή, Μάνος Τριανταφυλλάκης

Επικοινωνία: Prologos Arts Marketing (2103424654)


Βαλς με τον Μπασίρ

Thursday, January 8th, 2009

Καρτούν-γροθιά στην κόλαση της Γάζας

Μια αγέλη λυσσασμένων σκυλιών τρέχει αφηνιασμένη στους δρόμους μιας πόλης. Είκοσι έξι σκυλιά διψασμένα για αίμα σταματούν κάτω από ένα παράθυρο. «Εχουν έρθει για να σκοτώσουν», λέει ο Μπόαζ εξομολογούμενος τον εφιάλτη που τον βασανίζει πάνω από δύο χρόνια, στον φίλο του Αρι, σκηνοθέτη στο επάγγελμα.

Βετεράνοι και οι δύο του ισραηλινού στρατού από τον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου το 1982, πίνουν τις πρώτες πρωινές ώρες σε ένα μπαρ. Ο πρώτος, τυραννισμένος από τις αναμνήσεις, ζητά από τον δεύτερο να κάνει μια ταινία για τον πόλεμο. Ομως, ο Αρι δεν θυμάται τίποτα από τη δική του δράση.

Ταρακουνημένος από το όνειρο του φίλου του, θα αρχίσει να αναζητά το χαμένο κομμάτι της μνήμης του, διερευνώντας τη μοναδική ανάμνηση ή, πιο σωστά, παραίσθηση που έχει: ενώ ο νυχτερινός ουρανός φωτίζεται από πορτοκαλί φωτοβολίδες, ο ίδιος κρατώντας ένα όπλο στα χέρια του βγαίνει γυμνός από τη θάλασσα και περπατά στην παραλία.

Κατόπιν, μπαίνει στην πόλη του Λιβάνου. Γύρω του αρχίζουν να τρέχουν αλλόφρονες γυναίκες… Ο Αρι επισκέπτεται παλιούς φίλους και συμπολεμιστές. Ζητά να τον διαφωτίσουν σχετικά με τα όσα έγιναν στην εισβολή. Ποιος ο ρόλος του στη σφαγή των αμάχων στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Σάμπρα και της Σατίλα; Οταν η πολιτοφυλακή των Χριστιανών Φαλαγγιτών, οπαδών του δολοφονημένου προέδρου του Λιβάνου, Μπασίρ Τζεμαγιέλ, πήρε εκδίκηση στο πλαίσιο του λιβανικού εμφυλίου, υπό το βλέμμα των ισραηλινών στρατευμάτων.

«Η μνήμη είναι δυναμική. Ζωντανή. Αν κάποιες λεπτομέρειες λείπουν, η μνήμη γεμίζει τα κενά με πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ». Ακολουθώντας αυτή την παραδοχή, ειπωμένη από έναν φίλο του ψυχίατρο, ο Αρι ανασυνθέτει ό,τι έχει απωθήσει από το μνημονικό του.

Πρωταγωνιστής στην ταινία του ψυχαναλύεται μέσα από ένα μωσαϊκό κινουμένων σχεδίων -πότε πότε ποιητικό και διαβολεμένα όμορφο- που μπορεί, εν μέρει, να απαλύνει την αγριότητα του πολέμου, αλλά συντελεί γλαφυρά στην κινηματογραφική αναπαράσταση της κατακερματισμένης μνήμης, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το υποσυνείδητο.

Τι πιο παραστατικό για τον θεατή να ανασυνθέσει κατά προσέγγιση όσα θυμάσαι μέσα από ένα ζωντανό κινούμενο σχέδιο, τι πιο ειλικρινές από το να εκθέσεις την προσωπική σου ευθύνη σε έναν πόλεμο μέσα από τη δημόσια έκθεση των φόβων, των τύψεων και των συνειδητών σου παραβλέψεων;

Το σχεδόν αυτοβιογραφικό «Βαλς με τον Μπασίρ» του Αρι Φόλμαν ξεφεύγει από τη συνηθισμένη φόρμα του ντοκιμαντέρ. Σχεδιάζοντας το σκηνικό και τις φιγούρες με τρεις διαφορετικούς τρόπους (μείγμα κλασικού κινουμένου σχεδίου με κινούμενο σχέδιο flash, όπως και τρισδιάστατο), ο σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του μετέτρεψαν όσα είχαν καταγράψει σε ψηφιακό βίντεο (ο Φόλμαν ηχογράφησε τις συνεντεύξεις εννέα ανθρώπων, επτά από τους οποίους συμφώνησαν να εμφανιστούν στην κάμερα ενώ για το ντουμπλάζ της φωνής δύο εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν ηθοποιοί) σε ταινία με όραμα.

Σε ένα πρωτοποριακό στην τεχνοτροπία, το ύφος και την αφηγηματική του φόρμα οδοιπορικό στο παρελθόν, που μπλέκει το αληθινό με το σουρεαλιστικό για να αποκαλύψει το αντιπολεμικό του μήνυμα: κανένας πόλεμος δεν συντελείται χωρίς συλλογικό και προσωπικό κόστος, κανένας πόλεμος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη δολοφονία αθώων πολιτών. Στο τέλος, όλες οι μαρτυρίες των συνεντευξιαζόμενων αποδεικνύονται «ένα άσχημο όνειρο» σε σύγκριση με το σοκ που προκαλεί το αρχειακό, δημοσιογραφικό υλικό από τον τόπο του εγκλήματος, καθώς ξεσκεπάζει τη φρίκη στις πραγματικές της διαστάσεις.

Της Άντας Δαλιάκα- Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος»

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).