Archive for February, 2010

Εκθεση γελοιογραφίας τού Ηλία Μακρή-Γκαλερί Αστρολάβος

Wednesday, February 17th, 2010

Oι γελοιογραφίες του Ηλία Μακρή, γελοιογράφου στην «Καθημερινή» και προέδρου της λέσχης μας, δραπετεύουν για λίγο απο τον περιορισμό του αναλώσιμου χαρτιού της εφημερίδας, για να εκτεθούν στη γκαλερί «Αστρολάβος» από την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, δίνοντας την ευκαιρεία στους λάτρεις της δουλειάς του να απολαύσουν την τέχνη του στη «χειροπιαστή» μορφή της.

Αντιγράφουμε απ΄το δελτίο τύπου:

γκαλερί Αστρολάβος – artlife από την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Μακρή.

Πολλοί πιστεύουν ότι  ”όσο πιο λίγα λόγια, τόσο πιο δυνατά είναι τα σκίτσα”. Αυτό σίγουρα ισχύει για το καθημερινό σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή που πολλές φορές λειτουργεί ως το καυστικότερο ρεπορτάζ της ημέρας.
Κάποια από τα πιο ιδιαίτερα σκίτσα του, που σηματοδοτούν  μεγάλα γεγονότα των τελευταίων ετών και τα οποία χαρακτηρίζονται για την εικαστική τους δεινότητα και στέκονται διαχρονικά με το χιούμορ και το διεισδυτικό πνεύμα του δημιουργού τους, υπενθυμίζοντας μας γεγονότα που ακόμη και χωρίς την ύπαρξη λεζάντας μιλούν από..μόνα τους.
Για τη δουλειά του Μακρή ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρει : ”…η γραφή του σκίτσου είναι ακριβής και σαφής, σχεδόν ρεαλιστική. Η ματιά του όμως το συνηθέστερο είναι έκκεντρη, λοξή, ανατρεπτική, σχεδόν υπερρεαλιστική. Εκεί που η εφημερίδα, ο αναγνώστης, ο πολίτης βλέπουν κανονικότητες ή έστω μια μικρή ρωγμή στην κανονικότητα, ο Μακρής δείχνει ένα ρήγμα…δείχνει το ψέμα, τη συμβατική αλήθεια, την υποκρισία, ακόμη και την εξαπάτηση, ακούσια ή εκούσια. Η αφαιρετική του γλώσσα του επιτρέπει να πει με ενάργεια και παρρησία ό,τι είναι δύσκολο  ή και αδύνατον να πουν οι ρεπόρτερ και ο αρθογράφος. Μπορεί να τα πει όλα χωρίς καν λόγια….”

Ο Ηλίας Μακρής γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Γερμανία. Από το 1981 ασχολείται επαγγελματικά με το σκίτσο.
Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες το ΒΗΜΑ, Έθνος και πολλά περιοδικά.
Τα τελευταία 21 χρόνια σκιτσάρει στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Έχει κυκλοφορήσει 5 λευκώματα με γελοιογραφίες. Το 2007 βραβεύτηκε με το βραβείο Μπότση για την προσφορά του στην δημοσιογραφία.

Ανακοίνωση με αφορμή την ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τον σκιτσογράφο Αλή Ντίνο.

Wednesday, February 3rd, 2010

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Ανακοίνωση με αφορμή την ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τον σκιτσογράφο Αλή Ντίνο.

Φυσικά δεν θα μείωνε σε τίποτα την αξία του Αλί Ντίνο αν ήταν Αλβανός. Η ιστορική του συμβολή στην ελληνική γελοιογραφία θα ήταν πάλι ανεκτίμητη. Όμως ο εκ των ιδρυτών και πρώτος Πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων αλλά ταυτόχρονα και μεγάλος μάστορας της τέχνης μας, γεννήθηκε στην Πρέβεζα και πέθανε στην Αθήνα,εζησε δε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του εδώ και από τη στιγμή που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις σπουδές του στη Σορβόννη, δεν ξαναέφυγε ποτέ. Στο μεσοδιάστημα πρόλαβε να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά και να εκλεγεί βουλευτής, έχοντας ασφαλώς ελληνική εθνική συνείδηση. Αυτήν την έξοχη προσωπικότητα διάλεξε να σπιλώσει, σαν Ραν Ταν Πλάν, ο σημερινός βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, αντιλαμβανόμενος – προφανώς κατά τύχη -, ότι το 1993 ο Δήμο Πρέβεζας (και μπράβο στον Δήμο), είχε τιμήσει με μια ειδική έκδοση, τον σκιτσογράφο και το έργο του. Αναμφίβολα χωρίς να έχει ιδέα για ποιό πρόσωπο μιλούσε, ορμώμενος προφανώς από την πληροφορία ότι το πάλαι ποτέ ένα Αλβανικό όνομα είχε τιμηθεί από του αγαπητούς Ηπειρώτες, έκανε ερώτηση στην Βουλή με σκοπό να αποκαταστήσει την… εθνική τάξη. Και φυσικά, να αποκομίσει εκλογικά οφέλη από ένα ακροδεξιό κοινό. Ασφαλώς δεν θα ανοίξουμε κανένα διάλογο μαζί του, αποδοκιμάζοντας την ενέργειά του, η οποία ήδη βρίσκεται εκεί που ανήκει. Δηλαδή στον κάδο απορριμμάτων της κοινοβουλευτικής ιστορίας. Μας δίνει όμως την ευκαιρία και την αφορμή, να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και τον σεβασμό μας στον μεγάλο δημιουργό και προπάτορα της Λέσχης μας.

(more…)

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).