Archive for March, 2010

Βιβλιοπροτάσεων, συνέχεια…!

Monday, March 29th, 2010

ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παναγιώτης Μητσομπόνος

Εκδόσεις ΚΨΜ

Iστορίες ανθρώπων που βιώνουν το πάθος και την απόγνωση σε ένα graphic novel αξιώσεων.
Της Μαρίας Τζαμπούρα ( BOOKPRESS , ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ )

 

 

Μπορεί κανείς να περιγράψει με σαφήνεια τι είναι ένα καλό βιβλίο; Κατ’ αρχάς, είναι η ποιότητα της εκτύπωσης και του χαρτιού του. Αυτό δείχνει πόσο ο εκδότης σέβεται το έργο του δημιουργού, και το αναφέρω αυτό γιατί σπανίζουν οι Έλληνες εκδότες που αφενός μεν εκτιμούν την πνευματική δημιουργία και αφετέρου επενδύουν σε αυτήν.

Με αυτή την έννοια, η νέα δουλειά του Παναγιώτη Μητσομπόνου, «Μετά τα μεσάνυχτα και άλλες ιστορίες», είναι ένα πολύ καλό βιβλίο, κι επειδή έχει κινηματογραφική δομή, σενάριο και εξαιρετικό χρώμα, είναι κι ένα πολύ καλό βιβλίο κόμικ.

Μπορεί η πλοκή να μην εκτείνεται σε τετρακόσιες σελίδες και το μέγεθος του βιβλίου να είναι σαφώς μεγαλύτερο από τα συνήθη, ώστε να αναπνέει εικαστικά, αλλά εγώ θα το χαρακτήριζα ως «γραφική νουβέλα», γιατί τι άλλο είναι τελικά ένα graphic novel παρά ένα πολύ καλό βιβλίο κόμικ; Βέβαια, αυτή η αμερικανόπληκτη παρομοίωση δεν θα αρέσει καθόλου στον δημιουργό, που είναι της ιταλικής σχολής, αφού βρέθηκε να σπουδάζει ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας τη χρυσή περίοδο του ευρωπαϊκού κόμικ, δηλαδή τη δεκαετία του ’80.

Το δωμάτιο, ο δρόμος, η πόλη τη νύχτα και τα μπαρ, «το μέρος όπου κυριαρχούν τα αισθήματα του πάθους και της απόγνωσης» (απόσπασμα από γράμμα του Van Gogh στον αδελφό του Τεό), είναι πρωταγωνιστές, και όχι απλώς σκηνικό για τριάντα τρεις ιστορίες ανθρώπων που ο Μητσομπόνος ξέρει και τους φωνάζει μόνο με το μικρό τους όνομα, όχι από περιφρόνηση αλλά από οικειότητα.

Εικαστικά, δεν υπάρχει τίποτε χαρούμενο ή λαμπρό στο κίτρινο χρώμα του Παναγιώτη Μητσομπόνου. Σκληρό, άρρωστο, απειλητικό και πυρετώδες, μια τρικυμία εν κρανίω, μαζί με το κόκκινο και το πράσινο, μοιάζουν να δραπέτευσαν όλα από τον πίνακα «Νυχτερινό Καφενείο» του εξπρεσιονιστή Van Gogh. Χρειάζονται πολλά αψέντια για να μπορέσουμε να δούμε το συγκεκριμένο χαλκοπράσινο ή το σκοτεινό κόκκινο στο πρόσωπο του διπλανού μας, αλλά μόλις μία σελίδα για να μας ρουφήξει η αλήθεια των ηρώων του.

Σπανίως μια σελίδα κόμικ μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο ως αυτόνομο εικαστικό έργο. Του Μητσομπόνου μπορεί. Από την αρχή μέχρι το τέλος, όλα έχουν τον λόγο και τη θέση τους που συμβαίνουν στο χαρτί, δίνοντας στο μάτι μας τη δυνατότητα να αναπαυτεί ανακουφισμένο από τις καθημερινές επιθέσεις οπτικής φλυαρίας. Ακόμη και η γραμματοσειρά είναι ειδικά σχεδιασμένη, από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, βασισμένη στον προσωπικό γραφικό του χαρακτήρα. Θα έπαιρνα μάλιστα όρκο ότι, αν ο αφηγητής του «Μετά τα μεσάνυχτα» είχε φωνή, αυτή θα ήταν του Φιλ Ποτ (το προηγούμενο άλμπουμ του), που όμως δεν είναι πια ντετέκτιβ, αλλά ραδιοφωνικός παραγωγός και γεμίζει τη μοναξιά του –ή τη δική μας– με λέξεις, παύσεις, σιωπές και χιούμορ, πικρό χαμόγελο παραδοχής των ηρώων, πάντα μεταμεσονύχτια.

 

mitsobonos exofillo


Ο Ηλίας Ταμπακέας στό Μετρό του Βερολίνου-Tabakeas goes underground in Berlin

Thursday, March 25th, 2010

Στο μετρό του Βερολίνου υπάρχει εγκατεστημένο ένα σύστημα με βίντεο οθόνες στις οποίες γίνονται «βίντεο εκθέσεις»

Λοιπόν την 31 Μαρτίου (που είναι και τα γενέθλια του) θα προβάλλεται τό παρακάτω σκίτσο τού συνάδελφου Ηλία Ταμπακέα, συγκεκριμένα το «Η εξέλιξη του Άντρα και της Γυναίκας» που είχε δημοσιευτεί στο 9 της «Ελευθεροτυπίας» και είχε εκτεθεί και στην έκθεση «Αχ αυτές οι γυναίκες» στη φιλόξενη γκαλερί «Φιλοχωρία» στην όμορφη Σαντορίνη.

In the metro of Berlin a system of video screens is installed projecting daily various “exhibitions”. There on March 31st (his birthday!) Elias “etc” Tabakeas’ cartoon “The Evolution of Man and Woman” will be “exhibited”. It was published in the 9 magazine of the Eleftherotypia newspaper in Athens and was shown in the exhibition “Ah!… these women!” in the hospitable gallery “Philochoria” in beautiful Santorini.

(more…)

Η Ελλάδα στο toonpool.com

Monday, March 15th, 2010

Τις τελευταίες μέρες έγινα μέλος του δικτυακού τόπου toonpool.com . Είναι διεθνής, βεβαια, με έδρα την Γερμανία, και είναι ένας πολύ ενδιαφέρων χώρος συνάντησης σκιτσογράφων από όλο τον κόσμο… υπάρχει μάλιστα κι ένας παγκόσμιος χάρτης όπου μπορεί κανείς να δει πόσοι σκιτσογράφοι είναι γραμμένοι από ποια κράτη… πρέπει να ομολογήσω από την Ελλάδα πάντως οι επαγγελματίες σκιτσογράφοι είναι δύο ο Κώστας Κουφογιώργος και η αφεντιά μου, ενώ υπάρχουν αρκετοί ερασιτέχνες, όχι όλοι από τους καλύτερους…
Μεταξύ των άλλων έχει «συλλογές» γελοιογραφιών, όπου οι σκιτσογράφοι ανεβάζουν τα κατάλληλα σκίτσα με το θέμα κάθε συλλογης… Τα θέματα μπορεί να είναι γενικά… όπως π.χ «ΣΕΞ» (η πιο δημοφιλής συλλογή κατά παρασάγγας), «Καρικατούρες» κοκ… ή πιο ειδικές «Ομπάμα», «Μέρκελ»(είχε γίνει και σχετικός διαγωνισμος σε συνεργασία με το γνωστο περιοδικό Stern) κοκ… Πάντως το ενδιαφέρον είναι ότι στις καμμιά 100ρια συλλογές μόνο δύο αναφέρονται σε συγκεκριμένη χώρα και η μία απ’αυτές είναι (το μαντέψατε) η Ελλάδα! Το τι γίνεται εκει… της κακομοίρας! Αν και πολλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατι είναι στα Γερμανικά… Πάντως, από αυτά που κατάλαβα, δεν βρήκα κάποιο με εμπάθεια… πράγμα που ομολογώ ότι περίμενα… μάλλον με συμπάθεια… Η αγαπημένη μου γελοιογραφία αυτης της συλλογής είναι του Ολλανδού συνάδελφου Ronald Slabbers μία με τίτλο «Τα καλά της Ελληνικής οικονομικής κρίσης» και δείχνει μία βάρκα με πειρατές να γυρίζουν άπραγοι στη ακτή που τους περιμένει ο αρχηγός τους και τους ρωτά: «τι έγινε; Γιατι γυρίσατε τόσο γρήγορα;» κι αυτοί απαντούν «Ήταν ελληνικό πλοίο» !!

Γράφω αυτό το κειμενάκι, μεταξύ άλλων και ως απάντηση στο μήνυμα σχετικά με την «ιδέα ενός διαδικτυακού αφιερώματος εστιασμένου στην οικονομική κρίση»

Φιλικά

Ηλίας Ταμπακέας

Ώρα για διάβασμα!

Sunday, March 14th, 2010

Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων!

 

Κανείς δεν ξέρει τί γίνεται πίσω από τους τέσσερεις τοίχους ενός σπιτιού.
Δεν περιμέναμε το Εθνικό Διαζύγιο για να το μάθουμε, ούτε καν ένα τρίτο πρόσωπο για να το επιβεβαιώσει.
Αυτό είναι μια πικρή αλήθεια που μόνο ελάχιστοι ξέρουν να μετατρέπουν σε τέχνη.
Αν είσαι έλληνας τηλεαστέρας, το κάνεις εκπομπή. Αν είσαι αμερικανός κομίστας, το κάνεις graphic novel. Αν είσαι άντρας, έχεις φτιάξει το “BLANKETS”, αν είσαι γυναίκα, “Το Θανατάδικο”.
Το πιο ενδιαφέρον σε αυτό το κόμικ δεν είναι τόσο το σκίτσο της δημιουργού Άλισον Μπέχντελ όσο η οπτική της στο θέμα που πραγματεύεται.
Ανατομεί με τρόπο μοναδικό οικογένεια και σχέσεις, μια ημερολογιακή καταγραφή του περάσματος από την εφηβεία στην ενηλικίωση και την αυτογνωσία.
Η ζωή της ηρωίδας βρίθει ιδιαιτεροτήτων και η οικογενειακή επιχείρηση, ένα γραφείο κηδειών, είναι το λιγότερο.
Ή μήπως τελικά όλες οι οικογένειες είναι μοναδικές, κάθε μια με τον τρόπο της;
Καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία και αδιέξοδες καλλιτεχνικές ανησυχίες σε μια πόλη στη μέση του πουθενά, είναι λίγα μόνο από τα κομμάτια του παζλ της οικογένειας Μπέχντελ.
Η Άλισον Μπέχντελ είναι το είδος της δημιουργού που ζει κάπου στο Βερμόντ και στο γραμματοκιβώτιο της υπάρχει πάντα, εκτός από λογαριασμούς ή γράμματα αναγνωστών, και ένα βραβείο να την περιμένει! Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πέντε Lambda Literary Awards κοσμούν τη βιβλιοθήκη της και όλα αυτά γιατί;
Κυρίως γιατί έχει το θάρρος, μέσα από το χιούμορ, να μιλάει και να εκθέτει πολύ προσωπικές της αλήθειες, με ένα τρόπο που να αφοράει όλους.
Στα ελληνικά, από τις εκδόσεις “Γράμματα”.

Από τη Μαρία Τζαμπούρα -”ΟΛΑ”, “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” 14-3-2010

 

Ο Βαγγέλης Παυλίδης στο www.news21.gr

Thursday, March 4th, 2010

Εκτός από την κυβέρνηση, τα μέτρα του έλαβε και ο συνάδελφος Βαγγέλης Παυλίδης, ο οποίος εξέδωσε και την παρακάτω ανακοίνωση :

“Συνάδελφοι, σύντροφοι, συναγωνιστές,
στις 28/2 ε.ε. πέρασα στη σύνταξη φοβούμενος τις οικονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στα συνταξιοδοτικά, άσε που στις 10 τ.μ. κλείνω τα 67. Τέλος ΤΟ ΒΗΜΑ, λοιπόν, ύστερα απο 39 χρόνια.
Τώρα, το πρωί με τον καφέ παίζω την αγαπημένη μου μουσική και χαζεύω τη φύση απο τη βεράντα μου… αντί να μου γίνεται καζάνι το κεφάλι απο τους φωνακλάδες της τηλεόρασης.
Αφού όμως το αίμα νερό δε γίνεται συνεχίζω ακάθεκτος μ’ενα ελαφρότερο και όχι τόσο καταπιεστικό πρόγραμμα στο
www.news21.gr, οπού θα μπορείτε τώρα πια να βλέπετε τα σκίτσα μου.
Αντε, με το καλό και που τα δικά σας
Β “

Σκίτσο του Β.Π. από το www.news21.gr

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).