Archive for October, 2010

Kαλαϊτζής Οn Line!

Tuesday, October 19th, 2010

www.gianniskalaitzis.gr

 

Η πρώτη ιστοσελίδα με γελοιογραφίες, κόμικς, σκίτσα, κείμενα, γελοιογραφικά πορτραίτα και την χορηγία του Τρίτου του Μακρύτερου.

Προλογίζει ο Cabinet Man:

Κυρίες και κύριοι,

Το μέλος της ΕΣΗΕΑ, συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών, ειδικότητα σκιτσογράφος, ονόματι Γιάννης Καλαϊτζής, αφού επί δέκα συναπτά έτη παρωδούσε τη χρήση του διαδικτύου με τη γνωστή αράδα κάτω από την υπογραφή του, απέκτησε προσωπική ιστοσελίδα με τον πρωτότυπο τίτλο www.gianniskalaitzis.gr, μεταστραφείς όπως ο διάσημος ζωγράφος κ. Τσόκλης, ο οποίος αφού μοσχοπουλήσει τα έργα του, αιφνιδίως τα χαρακτηρίζει “καλλιτεχνικά σκουπίδια” χωρίς να επιστρέφει –εξ όσων γνωρίζουμε- την αμοιβή, ή όπως ο Λουκιανός αν επιτρέπετε, που καθ’ όλη τη ζωή του λοιδορούσε τους παρακοιμώμενους της εξουσίας και κατάντησε αυλικός. Ο μέγας πρόγονος όμως (ήταν Σύρος) κυκλοφορούσε με πορφυρούς χιτώνες και κατάχρυσες τιάρες, έργα άξιων τεχνιτών, ενώ ο εν λόγω σκιτσογράφος θα παρουσιάζεται εφεξής στην ηλεκτρονική του μορφή με τις γελοιογραφίες και τα κόμικς που κατασκεύασε ιδιοχείρως στην “Αυγή”, στο “Αντί”, στο “Τέταρτο”, στο “9″, στο “Ντέφι”, στη “ΓΑΛΕΡΑ” και, βεβαίως, στην “Ελευθεροτυπία”.

Τα εξώφυλλα, τα γελοιογραφικά πορτραίτα, τα βιβλία, τα κείμενα και τα συνειρμικά ντεκουπάζ (κάτι σαν σπλαχνοσκοπία), θα εμφανίζονται στον υπολογιστή σας επειδή είναι βέβαιο ότι εξαντλήθηκαν οι αναγνώστες που θα αναζητούσαν την έντυπη εκδοχή τους και αφού η σύνδεση με τις ιστοσελίδες γνωστών και ικανών σκιτσογράφων εξασφαλίζει επιτυχία στο εγχείρημα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.gianniskalaitzis.gr.

Δελφοί

5/10/2010

Προσεχώς: Ο πραγματικός χάρτης της ιστοσελίδας αφενός και ο ωραίος χάρτης αφετέρου.

Τα ψηφιακά αρχεία είναι… “24 ώρες Βιβλιοθήκη”!

Saturday, October 16th, 2010

Ο Γιώργος Μαυρογένης είναι ένας από τους πιο πετυχημένους γελοιογράφους της σύγχρονης εποχής, ένα μοναδικό κεφάλαιο για την Κύπρο. Πέραν από τη γελοιογραφία ο Μαυρογένης ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το θέατρο, τη σκιτσογραφία και τη δημοσιογραφία. Υπήρξε ο εκδότης της ιστορικής και μοναδικής εβδομαδιαίας «ΣΑΤΙΡΙΚΗ Επιθεώρηση», από το 1964 μέχρι το 1985, που η εφημερίδα έκλεισε.

 Ο ήρωας στις περισσότερες γελοιογραφίες του είναι ο Ττόφαλλος ο οποίος ταυτίστηκε με τη ζωή και το δράμα του κυπριακού λαού, αποτελώντας σύμβολο της εποχής.

O καθηγητής στα ΤΕΠΑΚ και πρόεδρος του Συνδέσμου Γελοιογράφων Κύπρου ΓΕ.Λ.Α., Σώτος Βοσκαρίδης

 

Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ (ως μια σύγχρονη βιβλιοθήκη με την τεχνογνωσία και τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει) σε συνεργασία με τον Όμιλο Γελοιογραφίας του ΤΕΠΑΚ και το Σύνδεσμο Γελοιογράφων Κύπρου ΓΕ.Λ.Α., προχώρησε στην ψηφιοποίηση της ΣΑΤΙΡΙΚΗΣ επιτυγχάνοντας έτσι την μακροχρόνια διατήρηση και διάθεση της στο ευρύ κοινό και στην ερευνητική κοινότητα.

Συνολικά ψηφιοποιήθηκαν 618 τεύχη που καλύπτουν τις δημοσιεύσεις μεταξύ των ετών 1964-1985. Ολόκληρα τα ψηφιοποιημένα τεύχη της εφημερίδας είναι διαθέσιμα εντός του Πανεπιστημιακού δικτύου στην ιστοσελίδα  http://athena.cut.ac.cy/satiriki

Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, έγινε με επιτυχία η παρουσίαση του έργου ψηφιοποίησης της εφημερίδας “Σατιρική”, στα πλαίσια των ανοιχτών εκδηλώσεων “24 Ώρες Βιβλιοθήκη”, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και ο Γιώργος Μαυρογένης.

Στη φωτό διακρίνονται μεταξύ άλλων ο Γ. Μαυρογένης, η γυναίκα του, συνεργάτες της “Σατιρικής” ( Άντης Ψημενόποπουλος, Πέτρος Παπαπέτρου, Σώτος Βοσκαρίδης κ.α.), ο Διευθυντής της Βιβιλιοθήκης, Μάριος Ζέρβας, ο Χριστάκης Σκούφαρης (Χρις) και η σκιτσογράφος Μ.Τζαμπούρα, εκπρόσωπος της Λεσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

 

Πέρσυ το φθινόπωρο, κατά την διάρκεια τών εγκαινείων της έκθεσης τών Κυπρίων, στό Ζάππειο, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων τίμησε τόν Κύπριο Γιώργο Μαυρογένη, ανακηρύσσοντας τον επίτιμο μέλος της. Γνωστοί έλληνες σκιτσογράφοι φιλοτέχνησαν το πορτραίτο του και δώρισαν στον ίδιο τα έργα τους, τα οποία και εκτίθενται, στα πλαίσια πάντα των εκδηλώσεων “24 ώρες Βιβλιοθήκη”, για λίγες μέρες στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ.

Σκίτσα των : Δ.Γεωργοπάλη, Η.Μακρή, Ε.Ξένου

Σκίτσο του Μ.Κουντούρη

Σκίτσο του Γ.Ιωάννου

Σκίτσο του Σπ.Δερβενιώτη

Ιστοσελίδα του Γιώργου Μαυρογένη:  http://www.mavrogenis-george.com/

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).