Archive for October, 2011

Online δημοπρασία 12 πρωτότυπων ιστορικών σκίτσων του Βαγγέλη Παυλίδη-12 original cartoons from 1991 by Vangelis Pavlidis are auctioned by the online Botsis Auction House

Sunday, October 30th, 2011

Online δημοπρασία 12 πρωτότυπων ιστορικών σκίτσων του Βαγγέλη Παυλίδη την Πέμπτη 3/11/2011από τον Οίκο Δημοπρασιών www.botsisauctions.com.

Δημοπρατούνται 12 πρωτότυπα μοναδικά πολιτικά σκίτσα του Βαγγέλη Παυλίδη φιλοτεχνημένα το έτος 1991.Τα 7 από αυτά έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ». Τα άλλα 5 είναι αδημοσίευτα.

Το 1991 ήταν μια σημαντική χρονιά με τα γεγονότα στην Αλβανία και την τεράστια εισροή των μεταναστών που ακολούθησε.Επίσης είχαμε τον Πόλεμο στον Κόλπο, την ανατροπή του Γκορμπατσώφ και της Περεστρόικα,τη δίκη Κοσκωτά και αναδιατάξεις στο Κ.Κ.Ε. Όλα τα παραπάνω γεγονότα ήταν επί Κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.Τα σκίτσα είναι πρωτότυπα και μοναδικά σε μέγεθος 17,5 x 25cm. Η τεχνική τους είναι πενάκι με μελάνι σε χαρτί.

Τιμή εκτίμησης του κάθε σκίτσου 400-800 € και η τιμή εκκίνησης της online δημοπρασίας είναι 250 €.

(more…)

ΜΙΑ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ -βράβευση και συμμετοχή του Γιάννη Ιωάννου

Thursday, October 27th, 2011

Στις αρχές αυτού του μήνα έγινε το φεστιβάλ “Internazionale a Ferrara”. Το Internazionale είναι εβδομαδιαίο περιοδικό της Ρώμης με πολλούς αναγνώστες (πάνω από 70.000 στο Twitter) που δημοσιεύει δημοσιογραφική ύλη από έντυπα όλου του κόσμου. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται κοινωνικά και πολιτιστικά στον άνθρωπο, από τις πιο περιθωριακές χώρες του πλανήτη ως τις πιο πλούσιες. Από την ακραία καταπίεση και πείνα στον τρίτο κόσμο ως την αλλοτρίωση των πλούσιων κοινωνιών της Δύσης. Και από τον περιθωριακό πολιτισμό των υποβαθμισμένων προαστίων των μεγαλουπόλεων ως τον άγνωστο πολιτισμό περιθωριακών χωρών. Ενα καθαρά πολιτικό περιοδικό.

Από την άλλη, η Ferrara, μια πόλη 130.000 κατοίκων σήμερα, μεσουράνησε στην Αναγέννηση μαζί με τη Φλωρεντία των Μεδίκων στις τέχνες και τον πολιτισμό. Το παλιό κέντρο της πόλης, κλεισμένο από τείχη που διατηρούνται ως σήμερα, αποτελείται από αρχοντικά και παλάτια, με έναν πύργο στην κεντρική πλατεία, που όχι μόνο διασώζονται άψογα αλλά και λειτουργούν κανονικά, με την προστασία βέβαια της Unesco, που την κατέταξε στις πόλεις της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μια τέτοια πόλη φυσικά είναι περιζήτητη για εκδηλώσεις και ήδη γίνονται διάφορα φεστιβάλ, όπως το “Palio di San Giorgio”, μια αναβίωση των μεσαιωνικών μεγαλείων της πόλης, το “Balloons festival”, με δεκάδες πολύχρωμα αερόστατα να πετούν πάνω από την πόλη, και το “Buskers festival”, μια παρέλαση των μουσικών του δρόμου από όλο τον κόσμο.

Από το 2007 φιλοξενεί και το δημοσιογραφικό φεστιβάλ “Internazionale”, που ξεκινά με την απονομή του ετήσιου βραβείου “Anna Politkovskaja” προς τιμήν της δολοφονημένης δημοσιογράφου στη Μόσχα το 2006, που ήταν και η αφορμή της δημιουργίας του φεστιβάλ. Φέτος το βραβείο δόθηκε στον Αιγύπτιο Hossan el Hamalawy, που μέσα από το διαδίκτυο, ήταν από τους πρωτεργάτες της Αραβικής Ανοιξης στο Κάιρο που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ που ακολουθούν είναι πολυποίκιλες και εκατοντάδες. Οι πλατείες και τα αρχοντικά της παλιάς πόλης κατακλύζονται από 70.000 κόσμο (κυρίως φοιτητόκοσμος ντόπιος και από τη γειτονική Μπολόνια) και τους εκατοντάδες προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο που παρουσιάζουν τα προβλήματα και τον πολιτισμό του τόπου τους.Η φτώχεια και η εκμετάλλευση σ’ όλες τις αποχρώσεις σε πρώτο πλάνο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση φυσικά και πώς χειραγωγείται από τα χρηματικά κέντρα και τα media. Ο ρόλος των media γενικότερα. Τέχνες και πολιτισμός από τις άκρες του κόσμου και μουσικά συγκροτήματα από παντού να ξεσηκώνουν τον νεαρόκοσμο στις πλατείες ως αργά τη νύχτα. Τέλος, πληθωρικός κινηματογράφος, με 280 τίτλους ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, φέτος.

Και μέσα σ’ όλα, από φέτος, το Internazionale, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία στην Ιταλία, οργάνωσε και διαγωνισμό και έκθεση των πιο σημαντικών γελοιογραφιών με θέμα την EU, που δημοσιεύτηκαν στον ιταλικό Τύπο, το “Una vignetta per l’ Europa”. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας και το πρώτο το πήρε ο Mauro Biani με σκίτσο του στη “Liberatore”. Το δεύτερο το πήρε ένα σκίτσο μου στο Εθνος, που αναδημοσιεύτηκε στο ιταλικό Presseurop.

Στην έκθεση υπήρξε και ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική κρίση και με άλλα σκίτσα μου. Προηγήθηκε “στρογγυλό τραπέζι” για τη γελοιογραφία και την επιρροή της σάτιρας στον δημόσιο βίο, με πρόεδρο τον T. Vissol από την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία και συμμετοχή του Staino γελοιογράφου της Unita, του Cubitosa εκδότη του “Mama” του Zatterin της “Stampa” και δική μου

O Γιάννης Ιωάννου και ο Staino στο «στρογγυλό τραπέζι» για τη Γελοιογραφία

Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ

Ανακοίνωση “Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για τις απολύσεις γελοιογράφων.

Monday, October 17th, 2011

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, Αθήνα 12/10/2011

Πολιτιστικός σύλλογος,

Ακαδημίας 20, Αθήνα,

e-mail : info@cartoonists.gr


Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων εκφράζει την βαθιά ανησυχία της για τα επανειλημμένα κρούσματα απολύσεων γελοιογράφων από τις εφημερίδες στις οποίες εργάζονταν. Απολύσεις που αφορούν καταξιωμένους συναδέλφους με πολυετή και επιτυχημένη συνεργασία στο χώρο και τα έντυπα τους .Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις απολύσεις των Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα» και Μιχάλη Κουντούρη από τον «Ελεύθερο Τύπο» , αντίστοιχα.

Οι παραπάνω απολύσεις εντείνουν την ανησυχία μας καθώς δεν έγιναν, όπως με βάση την παρούσα συγκυρία θα υπέθετε κανείς, με πρόσχημα λόγους οικονομίας, αλλά άλλες αιτίες. Ο συνάδελφος Αναστασίου απέστειλε για το λόγο αυτό σχετική επιστολή-καταγγελία προς την Ένωση Συντακτών.

Περιμένουμε τους δύο άξιους συναδέλφους μας να επιστρέψουν σύντομα στην καθημερινή μάχη της γελοιογραφίας , όπου δικαιωματικά ανήκουν. Ελπίζουμε τα παραπάνω γεγονότα να αποτελούν λυπηρές παρενθέσεις και προσδοκούμε την συμβολή της Ε.Σ.Η.Ε.Α σε αυτό.

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Αφιέρωμα του “Associated Press” στους Έλληνες Γελοιογράφους

Monday, October 17th, 2011

Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων στο Μουσείο Μπενάκη, ο δημοσιογράφος Christopher Torchia έγραψε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο για το Associated Press, με τίτλο “οι Έλληνες Γελοιογράφοι ζούν την κρίση και τη γελοιοποιούν”

Το άρθρο περιλαμβάνει παρεμβάσεις της Μαρίας Τζαμπούρα, Δημήτρη Γεωργοπάλη, Σπύρου Δερβενιώτη και Μιχάλη Κουντούρη και σχηματίζει μια αρκετά ακριβή ακτινογραφία του Ελληνικού γελοιογραφικού γίγνεσθαι, πιάνοντας όλη τη γκάμα, από την άνθηση της σάτιρας σε καιρό κρίσης, μέχρι και το σερί απολύσεων που μαστίζει τελευταία τον κλάδο.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Photos from the closing day of Benaki exhibition

Sunday, October 2nd, 2011

T-shirt signing day!

Cartoonists in action!

Makris Elias

Tabakeas Elias

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).