Archive for June, 2012

Από τη Ρόδο στο Βέλγιο : έκθεση γελοιογραφίας

Saturday, June 30th, 2012

Δύο Έλληνες  γελοιογράφοι από τη Ρόδο, γνωστοί και βραβευμένοι εντός και εκτός Ελλάδος, ο Βαγγέλης Παυλίδης και ο Μιχάλης Κουντούρης, εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί.
Η δουλειά τους θα παρουσιαστεί στην έκθεση γελοιογραφίας με τίτλο RhodosCartoons, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σκίτσου (European Cartoon Center) από τη 1 Ιουλίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2012 στην πόλη Κρουζάουτεμ (Kruishoutem) στο Βέλγιο, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκθεση υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (PROTOUR), που αγκάλιασε την εκδήλωση και για μία ακόμα φορά παρείχε τη στήριξή του σε πολιτιστικές και πνευματικές πρωτοβουλίες τοπικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας, αποδεικνύοντας έτσι τον καίριο και αποφασιστικό του ρόλο στην προβολή και την  προώθηση  τόσο του τουριστικού  όσο και του πολιτιστικού προϊόντος του νησιού.

BACKSTAGE OF HISTORY. By Vagelis Pavlidis

Armchair sailor. By Michael Kountouris


Έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου στην ΑΣΚΤ

Thursday, June 28th, 2012
Η διπλωματική εργασία του σκιτσογράφου Βασίλη Παπαγεωργίου, στην ΑΣΚΤ.

Τετάρτη 27, Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 Ιούνη στο εκθεσιακό χώρο Ν. Κεσσανλής (“Εργοστάσιο”) της Σχολής οδός Πειραιώς 156 δίπλα στο ΙΜΕ.

Από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εννιά το βράδυ. Συνομιλήστε με τα έργα και τους δημιουργούς-απόφοιτους.

Συνέντευξη Μαραγκού,Δερβενιώτη,Γεωργοπάλη στην Κυπριακή εφημερίδα “ο φιλελευθερος”

Tuesday, June 19th, 2012

http://www.philenews.com/Digital/Default.aspx?d=20120617&pn=1

ΧΡΥΣΗ ΚΑΣΣΙΔΑ

Monday, June 18th, 2012

Πριν λίγες μέρες είχαμε την ευτυχία να θαυμάσουμε την αντριοσύνη και τη λεβεντιά ενός ΕΛΛΗΝΑ. Θαυμάσαμε την μαχητική του ικανότητά στο να εξουδετερώνει γυναίκες με χτυπήματα τόσο αστραπιαία και ευθύβολα που θα ζήλευε και ο Μπρούς Λη. Χαρήκαμε ιδιαίτερα που υπάρχουν ακόμα ανάμεσά μας τέτοιοι άνθρωποι που στις φλέβες τους τρέχει ανόθευτο το αίμα των μεγάλων προγόνων μας, απ’ ευθείας απόγονοι –όπως πιστεύουν για τον εαυτό τους ο ίδιος και οι συν αυτώ – του Λεωνίδα, του Περικλή, του Σωκράτη, του Ευριπίδη… και που εμφορούνται από τα ίδια μ’ αυτούς ιδανικά περι δημοκρατίας, ισότητας και ανθρωπισμού. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι αν “Κασιδιάρης” είναι πράγματι το όνομα του εν λόγω ήρωα ή κάποιο nom de guerre – όπως λέμε Καπετάν Κεραυνός, Τέλος Άγρας, Διγενής, Iron Maik, Καπετάν Ζέζας, Βελουχιώτης κλπ.

Η κασσίδα ως γνωστόν είναι κράνος Βυζαντινό, από το Ρωμαϊκό cassis. Ο Ησύχιος μάλιστα αναφέρει οτι ήταν είδος τριχίνου κράνους (δες σχετικό λήμμα, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Πυρσού, τόμος ΙΓ’) που κατέληξε όμως να σημαίνει το κράνος γενικά. Στην καθομιλουμένη σήμερα σημαίνει τον φαλακρό, τον κουρεμένο γουλί, τον πάσχοντα απο τριχοφά, αυτόν που το κεφάλι του είναι γυμνό ως κράνος. Αυτόν με άλλα λόγια που, πολύ παραστατικά, λέγεται Αγγλιστί Skin Head.

Επειδή λοιπόν οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν καταδέχονται να χρησιμοποιούν ξένες εκφράσεις εκτός κι αν προέρχονται απο το Mein Kampf, πιθανολογώ πως το “Κασιδιάρης” είναι μετάφραση του Skin Head. Αν έτσι έχουν τα πράγματα φρονώ πως όλο το Νεο-Ναζιστικό μόρφωμα θα πρέπει να λέγονται Κασιδιάριδες –το Κόμμα, η Οργάνωση των Κασιδιάρηδων, οι Κασσιδιάρικες Ομάδες Κρούσης κ.λ.π.- και συνεπώς να έχουν ως σύμβολο τη Χρυσή Κασσίδα. Θα πρότεινα μάλιστα η κασσίδα αυτή να έχει τη μορφή του Stahlhelm, του κράνους του Χιτλερικού στρατού. Παραθέτω και σχετικό υπόδειγμα.

Μια μικρή δυσκολία που παρουσιάζεται αφού κι η κασσίδα δεν είναι Ελληνική, μπορεί να παρακαμφθεί αφού η λέξη όχι μόνο έχει αφομοιωθεί πλήρως στην Ελληνική μα έχει γίνει και παροιμία: “Στου κασίδι το κεφάλι…”, “Μόρα και κασίδα”, “Κουρέυτηκε κασίδα” κλπ. Δες επίσης και την πραγματεία Ησυχίου του Τυανέως “Περί όπλων” (Κεφ. Γ’, 35) όπου “… εν χρώ κεκαρμένην έχων την κεφαλήν δίκην κασσίδος…”

Το σημαντικό αυτό θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο βαθύτερης εκ μέρους μου μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Εως τότε σας χαιρετώ φιλικά και εύχομαι μη χειρότερα.

Βαγγέλης Παυλίδης

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).