Ώρα για διάβασμα!

Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων!

 

Κανείς δεν ξέρει τί γίνεται πίσω από τους τέσσερεις τοίχους ενός σπιτιού.
Δεν περιμέναμε το Εθνικό Διαζύγιο για να το μάθουμε, ούτε καν ένα τρίτο πρόσωπο για να το επιβεβαιώσει.
Αυτό είναι μια πικρή αλήθεια που μόνο ελάχιστοι ξέρουν να μετατρέπουν σε τέχνη.
Αν είσαι έλληνας τηλεαστέρας, το κάνεις εκπομπή. Αν είσαι αμερικανός κομίστας, το κάνεις graphic novel. Αν είσαι άντρας, έχεις φτιάξει το “BLANKETS”, αν είσαι γυναίκα, “Το Θανατάδικο”.
Το πιο ενδιαφέρον σε αυτό το κόμικ δεν είναι τόσο το σκίτσο της δημιουργού Άλισον Μπέχντελ όσο η οπτική της στο θέμα που πραγματεύεται.
Ανατομεί με τρόπο μοναδικό οικογένεια και σχέσεις, μια ημερολογιακή καταγραφή του περάσματος από την εφηβεία στην ενηλικίωση και την αυτογνωσία.
Η ζωή της ηρωίδας βρίθει ιδιαιτεροτήτων και η οικογενειακή επιχείρηση, ένα γραφείο κηδειών, είναι το λιγότερο.
Ή μήπως τελικά όλες οι οικογένειες είναι μοναδικές, κάθε μια με τον τρόπο της;
Καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία και αδιέξοδες καλλιτεχνικές ανησυχίες σε μια πόλη στη μέση του πουθενά, είναι λίγα μόνο από τα κομμάτια του παζλ της οικογένειας Μπέχντελ.
Η Άλισον Μπέχντελ είναι το είδος της δημιουργού που ζει κάπου στο Βερμόντ και στο γραμματοκιβώτιο της υπάρχει πάντα, εκτός από λογαριασμούς ή γράμματα αναγνωστών, και ένα βραβείο να την περιμένει! Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά πέντε Lambda Literary Awards κοσμούν τη βιβλιοθήκη της και όλα αυτά γιατί;
Κυρίως γιατί έχει το θάρρος, μέσα από το χιούμορ, να μιλάει και να εκθέτει πολύ προσωπικές της αλήθειες, με ένα τρόπο που να αφοράει όλους.
Στα ελληνικά, από τις εκδόσεις “Γράμματα”.

Από τη Μαρία Τζαμπούρα -”ΟΛΑ”, “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” 14-3-2010

 

Leave a Reply

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).