ΧΡΥΣΗ ΚΑΣΣΙΔΑ

Πριν λίγες μέρες είχαμε την ευτυχία να θαυμάσουμε την αντριοσύνη και τη λεβεντιά ενός ΕΛΛΗΝΑ. Θαυμάσαμε την μαχητική του ικανότητά στο να εξουδετερώνει γυναίκες με χτυπήματα τόσο αστραπιαία και ευθύβολα που θα ζήλευε και ο Μπρούς Λη. Χαρήκαμε ιδιαίτερα που υπάρχουν ακόμα ανάμεσά μας τέτοιοι άνθρωποι που στις φλέβες τους τρέχει ανόθευτο το αίμα των μεγάλων προγόνων μας, απ’ ευθείας απόγονοι –όπως πιστεύουν για τον εαυτό τους ο ίδιος και οι συν αυτώ – του Λεωνίδα, του Περικλή, του Σωκράτη, του Ευριπίδη… και που εμφορούνται από τα ίδια μ’ αυτούς ιδανικά περι δημοκρατίας, ισότητας και ανθρωπισμού. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι αν “Κασιδιάρης” είναι πράγματι το όνομα του εν λόγω ήρωα ή κάποιο nom de guerre – όπως λέμε Καπετάν Κεραυνός, Τέλος Άγρας, Διγενής, Iron Maik, Καπετάν Ζέζας, Βελουχιώτης κλπ.

Η κασσίδα ως γνωστόν είναι κράνος Βυζαντινό, από το Ρωμαϊκό cassis. Ο Ησύχιος μάλιστα αναφέρει οτι ήταν είδος τριχίνου κράνους (δες σχετικό λήμμα, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Πυρσού, τόμος ΙΓ’) που κατέληξε όμως να σημαίνει το κράνος γενικά. Στην καθομιλουμένη σήμερα σημαίνει τον φαλακρό, τον κουρεμένο γουλί, τον πάσχοντα απο τριχοφά, αυτόν που το κεφάλι του είναι γυμνό ως κράνος. Αυτόν με άλλα λόγια που, πολύ παραστατικά, λέγεται Αγγλιστί Skin Head.

Επειδή λοιπόν οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν καταδέχονται να χρησιμοποιούν ξένες εκφράσεις εκτός κι αν προέρχονται απο το Mein Kampf, πιθανολογώ πως το “Κασιδιάρης” είναι μετάφραση του Skin Head. Αν έτσι έχουν τα πράγματα φρονώ πως όλο το Νεο-Ναζιστικό μόρφωμα θα πρέπει να λέγονται Κασιδιάριδες –το Κόμμα, η Οργάνωση των Κασιδιάρηδων, οι Κασσιδιάρικες Ομάδες Κρούσης κ.λ.π.- και συνεπώς να έχουν ως σύμβολο τη Χρυσή Κασσίδα. Θα πρότεινα μάλιστα η κασσίδα αυτή να έχει τη μορφή του Stahlhelm, του κράνους του Χιτλερικού στρατού. Παραθέτω και σχετικό υπόδειγμα.

Μια μικρή δυσκολία που παρουσιάζεται αφού κι η κασσίδα δεν είναι Ελληνική, μπορεί να παρακαμφθεί αφού η λέξη όχι μόνο έχει αφομοιωθεί πλήρως στην Ελληνική μα έχει γίνει και παροιμία: “Στου κασίδι το κεφάλι…”, “Μόρα και κασίδα”, “Κουρέυτηκε κασίδα” κλπ. Δες επίσης και την πραγματεία Ησυχίου του Τυανέως “Περί όπλων” (Κεφ. Γ’, 35) όπου “… εν χρώ κεκαρμένην έχων την κεφαλήν δίκην κασσίδος…”

Το σημαντικό αυτό θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο βαθύτερης εκ μέρους μου μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Εως τότε σας χαιρετώ φιλικά και εύχομαι μη χειρότερα.

Βαγγέλης Παυλίδης

Leave a Reply

Cartoonists blog is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).